BEELDEN
In Kampen zijn in de afgelopen jaren tal van beelden in het straatbeeld gekomen (en gegaan). Onder een beeld wordt hier verstaan elk driedimensionaal kunstwerk in de openbare ruimte, waarbij beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken. Veel van deze kunst vinden we in de binnenstad. Niet alle beelden zijn gemaakt in opdracht van de gemeente er zijn ook veel beelden geschonken en ook was het lang gebruikelijk om bij scholen ook een kunstwerk te plaatsen wat paste bij de school.
Op deze pagina vindt u de achtergronden bij uw ontdekkingstocht langs de beelden in Kampen. Wie heeft het gemaakt en wanneer, en waar staat het?
18 Canon van Kampen – Barbara Broekman
2011 Van Heutszplein Mozaïekkunstwerk op de twee ‘rondelen’ in de waterkerende muur. Initiatiefnemer Stichting Kamper Canon had met subsidies van de gemeente Kampen, het waterschap Groot Salland en de provincie dit kunstwerk laten uitvoeren, echter kort na de oplevering begon het al te vervallen. Als er niets gebeurt brokkelt het kunstwerk, dat in 50 ‘vensters’ een gestileerd beeld schetst van de Kamper historie tussen 1000 en 2010, langzaam maar zeker verder af.
24 Het Komplot –
1982 Ooievaarstraat. Overblijfsel van een serie van 7 beeldengroepen gebaseerd op de Kamper Uien van Architect/ontwerper Klaas van den Berg. Ze stonden op de volgende locaties in de binnenstad; Het Komplot (Plantage), Het Turfvuur (IJsselkade t.h.v. SMK), De Steur (VanHeutszplein), De Ganzenhoeder (Botermarkt), de Torentrap (Oudestraat), De Gevleugelde vijand (Oudestraat) en De Schoorsteenveger (Geerstraat). In het boek ‘Stad in de Stijgers” noemt de auteur het één van de meest omstreden uitingen van beeldende scheppingsdrang uit de recente geschiedenis van Kampen.
39 De Mol – Martijn Schoots
2017 Bouwkamp 2-4 Bestaande uit 10 zit/speel- elementen. T.g.v. fase 3 van de nieuwbouwwijk Het Onderdijks. De mol laat bovengronds sporen na in de vorm van molshopen, een raadsel hoe dat daaronder verder gaat. De mol creëert een mysterie en prikkelt je fantasie. Verspreid door het gebied duikt op verschillende plekken een object op uit de grond. Als je langer kijkt blijkt het telkens hetzelfde object te zijn wat zich van een andere kant laat zien. Het creëert een mysterie en prikkelt de fantasie.