BEELDEN

In Kampen zijn in de afgelopen jaren tal van beelden in het straatbeeld gekomen (en gegaan). Onder een beeld wordt hier verstaan elk driedimensionaal kunstwerk in de openbare ruimte, waarbij beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken. Veel van deze kunst vinden we in de binnenstad. Niet alle beelden zijn gemaakt in opdracht van de gemeente er zijn ook veel beelden geschonken en ook was het lang gebruikelijk om bij scholen ook een kunstwerk te plaatsen wat paste bij de school.
Op deze pagina vindt u de achtergronden bij uw ontdekkingstocht langs de beelden in Kampen. Wie heeft het gemaakt en wanneer, en waar staat het?

01 De Kubustoren – Marijke de Goeij

2004 Burgemeester Berghuisplein. T.g.v. de nieuwbouw stadhuis Kampen.

02 Monument Ned Indie – Martin van Woning

1955 Monument voor gesneuvelde Kamper militairen in voormalig Ned. Indië Stadsplantsoen nabij de Broederpoort.

03 De Paljas – André Schaller

1956 Stadsplantsoen bij de Cellebroederspoort. Aangekocht door de gemeente Kampen t.g.v. een beeldententoonstelling in het stadspark.

04 Job – Carel Kneulman

1971 Stadsplantsoen. T.g.v. de nieuwbouw/uitbreiding van het toenmalige Stadsziekenhuis.

05 Genezing – Paul Keizer

1971 Plein polikliniek, Engelenbergplantsoen 7. T.g.v. de nieuwbouw van de polikliniek Kampen. Metalen lichaam met daaromheen een cirkel van betonen ballen met geneeskundige Griekse opschriften Pneumon, Karslidis, Hepar, Nefros, Splen, Gaster, Enkefalos, Gonade.

06 Monument DrKoIff – Norman Burkett

1994 Hoek Engelenbergplantsoen/Hendrik van Viandenstraat. Eerbetoon aan dr. Kolff, ereburger van Kampen, o.a. uitvinder van de kunstnier.

07 Penelope – Jan Snoeck

1982 Hoek Engelenbergplantsoen/Hendrik van Viandenstraat. T.g.v. de uitbreiding van de Engelenbergschool.

08 Oorlogsmonument – Hildo Krop

1949 Park De la Sablonièrekade. Ter nagedachtenis aan de omgekomen Kampenaren tijdens de 2e Wereld Oorlog

09 Werk – Irma Horstman

2000 Park De La Sablonièrekade. Schenking van de Hout- en Bouwbond CNV aan de inwoners van Kampen en IJsselmuiden. t.g.v. het 100-jarig bestaan van de bond.

10 Aluminiumplastiek – Paul van Gysegem

1965 Park De la Sablonièrekade. Schenking door de groep 'Belgische Aluchromisten' aan de toenmalige Culturele Raad Overijssel. Geplaatst in Kampen t.g.v. de festiviteiten 'Vlaanderen - Kampen' in 1965.

11 De Jongen met de vis

1991 Park De la Sablonièrekade, nabij de Koornmarktspoort. Schenking van Dr. Kolff aan de gemeente Kampen. Afgietsel van een fontein in het plaatsje Rostock (Duitsland).

12 De Lantaarndrager – Thomas Rodr

1982 Koornmarktspoort - IJsselkade. T.g.v. van het 70-jarig bestaan van de Kamper Oranje Vereniging.

13 Zonnewijzer – Gera van der Leun

2013 'In Uw licht, zien we het licht'. Koornmarkt. Schenking van de Protestants Theologische Universiteit aan de stad Kampen t.g.v. hun vertrek na 150 jaar uit Kampen.

14 De Hoefsmid – Klaas van den Berg

1987 Muntplein, Schenking van architectenbureau Klaas van den Berg aan de gemeente Kampen. T.g.v. het 20- jarig bestaan van het architectenbureau.

15 Catootje – Peter Leijenaar

2004 Botermarkt. t.g.v. de herinrichting van de Botermarkt.

16 De Kamper Koe – Jits Bakker

1980 Koeplein - Oude Raadhuis. t.g.v. het 10- jarig bestaan van het Kamper Ui-t-dagen Comité.

17 Henk van Ulsen – Jesualda Kwantum

1983 Dit beeld komt oorspronkelijk uit de Stadsgehoorzaal. Na een verbouwing was er geen plek meer voor het beeld. In 2001 geplaatst in de stadstuin Hof van Breda.

18 Canon van Kampen – Barbara Broekman

2011 Van Heutszplein Mozaïekkunstwerk op de twee ‘rondelen’ in de waterkerende muur. Initiatiefnemer Stichting Kamper Canon had met subsidies van de gemeente Kampen, het waterschap Groot Salland en de provincie dit kunstwerk laten uitvoeren, echter kort na de oplevering begon het al te vervallen. Als er niets gebeurt brokkelt het kunstwerk, dat in 50 ‘vensters’ een gestileerd beeld schetst van de Kamper historie tussen 1000 en 2010, langzaam maar zeker verder af.

19 De Fluitspeelster – Thomas Rodr

1986 Dit beeld komt oorspronkelijk uit de Stadsgehoorzaal. Na een verbouwing was er geen plek meer voor het beeld. In 2010 geplaatst in de stadstuin Keizerkwartier.

20 Schokkermonument – Norman Burkett

1991 Nabij De Buitenhaven. Ter herinnering aan het feit dat in 1859 de Schokkers het eiland Schokland moesten verlaten. 450 Schokkers vestigden zich in Brunnepe.

21 De Nettenboeter – Carla Vrendenberg

2000 Buitenhaven Brunnepe. Eerbetoon aan de visserijgeschiedenis van Brunnepe.

22 Meisjesfiguur – Corine Franze-Heslenfeld

1956 Gezondheidscentrum De Hanze (Flevoweg) T.g.v. de nieuwbouw toenmalige Hanzeschool.

23 De Jongen – P. Starreveld

1954 Aangekocht t.g.v. de nieuw¬bouw van de toenmalige LTS in de Hanzewijk. In 2008 is de school afgebroken. Begin 2016 is het beeld herplaatst bij het nieuwe winkelcentrum Hanzewijk - Dr. Damstraat.

24 Het Komplot –

1982 Ooievaarstraat. Overblijfsel van een serie van 7 beeldengroepen gebaseerd op de Kamper Uien van Architect/ontwerper Klaas van den Berg. Ze stonden op de volgende locaties in de binnenstad; Het Komplot (Plantage), Het Turfvuur (IJsselkade t.h.v. SMK), De Steur (VanHeutszplein), De Ganzenhoeder (Botermarkt), de Torentrap (Oudestraat), De Gevleugelde vijand (Oudestraat) en De Schoorsteenveger (Geerstraat). In het boek ‘Stad in de Stijgers” noemt de auteur het één van de meest omstreden uitingen van beeldende scheppingsdrang uit de recente geschiedenis van Kampen.

25 Samenwerking – Joep Roth en Jolanda van Tuinen

2017 Rotonde kruising Beneluxweg/ dr. Kolfflaan/Thorbeckelaan. Deze rotonde is 'geadopteerd' door het bedrijf ATK-RTK-KOF- FERBAK van Joep Roth.

26 De val van Icarus – Wim Korvinus

1985 Almere College - Marinus Postlaan. T.g.v. de nieuwbouw Almere college.

27 Luchtspiegeling – John Spek

1992 Hoek Flevoweg/Nijverheidsstraat. Aangeboden door de Industriële Club Kampen/IJsselmuiden aan de inwoners van Kampen.

28 Windkompas – Onno van Dokkum

1982 Bewegend object Akelei 2. Basisschool De Morgenster. T.g.v. de nieuwbouw Sporthal Cellesbroek en de toenmalige basisschool Het Kompas.

29 De Wegwijzer – Joop Haffmans

1973 Winde 37. Basisschool De Wegwijzer. T.g.v. de nieuwbouw De Wegwijzer

30 De wonderbare visvangst – Gooitzen de Jong

1974 Jan Ligthartstraat Ichthus- college. T.g.v. de nieuwbouw voormalige Johannes Calvijnlyceum. (foto tijdens verbouwing schoolgebouw)

31 Zonder titel – Bert Meinen

1978 Gevers van Endegeestraat 2, Schoolplein basisschool Het Meerrijk. T.g.v. de nieuwbouw toenmalige Willem Alexanderschool.

32 Fluisterende kinderen – Jan Asjes van Dijk

1967 Populierenstraat/RehobotschooL. T.g.v. de nieuwbouw Rehobothschool.

33 De Maten van Wonen – Koos Kroon

2005 Herman Krebbersplantsoen, Orkestlaan/Symphonielaan. T.g.v. de nieuwbouwwijk De Maten.

34 De onmisbare – Joep van Lieshout

2022 Plein voor station Kampen Zuid. Het beeld staat volgens de Rotterdamse kunstenaar voor de verbinding tussen mens, beweging en vooruitgang, verwijzend naar de bron van ons bestaan.

35 Fortitudo – Nicolaas Dings

1995 Scholengemeenschap Pieter Zandt. Hoek Europaallee/ Kamperstraatweg. T.g.v. de nieuwbouw scholengemeenschap Pieter Zandt. Kunstwerk bestaat oorspronkelijk uit 4 elementen, één rode zuil is (tijdelijk) verwijderd.

39 De Mol – Martijn Schoots

2017 Bouwkamp 2-4 Bestaande uit 10 zit/speel- elementen. T.g.v. fase 3 van de nieuwbouwwijk Het Onderdijks. De mol laat bovengronds sporen na in de vorm van molshopen, een raadsel hoe dat daaronder verder gaat. De mol creëert een mysterie en prikkelt je fantasie. Verspreid door het gebied duikt op verschillende plekken een object op uit de grond. Als je langer kijkt blijkt het telkens hetzelfde object te zijn wat zich van een andere kant laat zien. Het creëert een mysterie en prikkelt de fantasie.

36 De Karper – Albert Dedden en Paul Keizer

2012 De Karper (naar bed, naar bed, zei Duimelot) (2012) Brons/aluminium. Keulvoet/Kwekerije Onderdeel van het kunstproject 'Un Jour Fabuleux'. T.g.v. fase n en 2 van de nieuwbouwwijk Het Onderdijks.

2012 Un Jour Fabuleux / Naar bed, naar bed……

Naast de eerste brug, vanuit De Hoogte bezien, staat in De Bongerd ons beeld. In het verlengde van de daar aanwezige hof, met zicht op het water. Daar ligt, als in een modern stilleven met vis, op een bed van witte bollen verstild een grote bronzen karper. Het is een karper met een blozend gezonde uitstraling. Goed geproportioneerd en met kenmerkende details gemodelleerd. Het brons is glanzend gepoetst en toont vol trots zijn eigen gouden gloed. Het bed is van aluminium, voorzien van een glanzend roomwitte coating. Het klassiek glanzende brons maakt van het bollenbed bijna porselein. Het bed lijkt voor de karper op maat gemaakt. De bollen reiken tot net onder de knie, zijn strak in het patroon gerangschikt en in de ruimte tussen de bollen vloeien ze aaneen.

Elke stad heeft eigen verhalen. Kampen heeft zo al zijn eigen ‘ kamper steur ‘, maar in deze kleine fabel speelt de karper een hoofdrol. Een karper die de stilte van de onderwaterwereld verruild heeft voor het vrolijke rumoer van spelende kinderen in de buurt. Alsof hij ook wel eens wil voelen hoe het is om op een luchtmatras een keer boven het water te zijn. Of is het gewoon een treetje eieren waarop hij lijkt te broeden. Hoe dan ook, met zijn gouden gloed ligt hij hier in stilte te mijmeren. Pronkend op zijn bed, zijn eigen gecapitonneerde divan, als een prijsvis op een kussen. Deze karper, de burgemeester van de kreek, een beetje dikkig kunnen ze zijn, maar steeds statig en majestueus. Niet voor niets geliefd bij menig sportvisser. Die altijd hun vangst liefkozend in de armen nemen, op de foto zetten en dan voorzichtig als een pasgeboren baby weer in het water laten glijden, daar waar hij hoort. En al ligt deze vis op het droge, dit beeld ademt van rust en eigenheid. Dit is een vis die ten alle tijden zichzelf blijft.

Project

2012 Un Jour Fabuleux / Naar bed, naar bed….
Afmetingen / materialisering

Hoogte 2.00m x breedte 3.50m
Dedden & Keizer

37 Het Hert – Albert Dedden en Paul Keizer

2011 Het Hert (Oh Deer) Kwekerije/De Knoop Onderdeel van het kunstproject 'Un Jour Fabuleux'. T.g.v. fase 1 en 2 van de nieuwbouwwijk Het Onderdijks.

2011 Un Jour Fabuleux / Oooh Deer..

Op een zuil van bollen, smal aan de basis en langzaam naar boven toe wat uitlopend, staat op de enigszins afgeplatte bovenkant een hert. Met de voorpoten op de knieën kijkt het een beetje bedremmeld naar beneden. De toortsvormige zuil is voor het grootste deel uit bolletjes van verschillende grootte opgebouwd. Onderaan, het begin van de zuil, zijn de bollen zorgvuldig gerangschikt. Bijna als een decoratief vaasje. Naar boven toe, verspreidt over de toorts, volgen de bollen een veel wilder, groeiachtig, patroon. Een vaasje met een sterk gestileerd bosje bloemen. Als het niet zo groot was zou je het bijna op een vensterbank verwachten. De zuil is van aluminium gemaakt en heeft ook de kleur van dit materiaal. Licht opstijgend naar de lucht.
Boven op staat het hert, als het ornament op een bokaal. Bij een hert is er altijd sprake van een edele uitstraling. Die status heeft het hert en een ontmoeting met een hert in het veld of in het bos is altijd bijzonder. Dat het ook echt een ontmoeting is, is voor iedereen duidelijk die aan de voet van de zuil staat. Er is een natuurlijke neiging om naar boven te kijken. Doordat het hert op de knieën ligt en naar beneden kijkt, is er werkelijk sprake van contact. Het hert is dan wel op hoogte, buiten bereik , maar toch ook zo dichtbij dat er oogcontact is. In de beleving zal het daarbij niet helemaal duidelijk zijn bij wie dit initiatief vandaan komt. Een
ontmoeting met een hert blijft hoe dan ook iets magisch houden en dat kan een dag maken tot ‘ un jour fabuleuse ‘.

Project

2011 / 2012 Un Jour Fabuleux

Afmetingen / formaten

Hoogte 6.00m x breedte 2.50m

Dedden & Keizer

38 De Eend – Albert Dedden en Paul Keizer

2012 De Eend (Dagelijks Brood) Kolk (brug) Onderdeel van het kunstproject 'Un Jour Fabuleux'. T.g.v. fase i en 2 van de nieuwbouwwijk Het Onderdijks.

2011 Un Jour Fabuleux/ Dagelijks brood

Naast de tweede brug in De Bongerd staat ons derde beeld. Hier is de bestrating verruimd en is er een terrasvormige kade aangelegd. Op het bovenste deel van deze kade, op straatniveau, staat boven op een gestileerd halfje brood een meer dan levensgrote eend. De vorm van het brood is helemaal opgebouwd uit een overdaad van kleine bollen van verschillende grote. De hele vorm is gemaakt van levendig groen gepatineerd brons. De bolletjes verhullen de vorm enigszins, maar het brood is wel degelijk herkenbaar als een oer- Hollands halfje tarweknip. Het archetype van een huiselijk brood.
De eend is uitgevoerd aluminium en heeft ook die zilverachtige uitstraling. Deze eend is goed doorvoedt en kijkt uitdagend en fier naar elke bezoeker. Niet voor niets, want dit is zijn schat, zijn rijkdom.
Eend en brood. Het staat er hier niet zomaar, want deze plek lijkt gemaakt om de eenden te voeren. De eendjes voeren, we kennen het allemaal, we worden er mee opgevoed. Deze terrasvormige kade structureert het contact met het water en maakt het veilig benaderbaar en dichtbij. Op de strakke bestrating toont dit beeld zich met een weelderige overdaad. Een rijkdom aan parels lijkt het wel, deze kruimels voor de eenden. Hoe rijk is ons leven en hoe weldadig deze wijk. Zo is het statig wonen in een bongerd, het leven is er goed en er is genoeg voor iedereen.
In alle fabels zit een moraal verborgen. En hoewel dit in ons voorstel niet op de voorgrond treed, zou je ook dat in onze beelden kunnen lezen. Dan verhaalt ‘Oh Deer’ over het
nastreven van hoge idealen, het verlangen naar vrijheid en het voeden van dromen. Is de boodschap van ‘ Naar bed Naar bed zei Duimelot’ om in elke vreemde omgeving trots te zijn op je achtergrond en trouw te blijven aan jezelf. En is er in ‘Dagelijks brood’ een les over assertiviteit en het koesteren van datgene wat wij al bereikt hebben.

Project

2011 /2012 Un Jour Fabuleux

Afmetingen / materialisering

Hoogte 4.50m x breedte 4.00m

Dedden & Keizer

GALERIE FOTOKAMPEN