GEVELSTENEN
Gevelstenen werden veelal gebruikt als “huisteken”, omdat er nog geen huisnummering bestond. Veel van de in Kampen aanwezige gevelstenen zijn zoals oorspronkelijk bedoeld in verschillende kleuren beschilderd. Veel gevelstenen hadden betrekking op het beroep van de bewoner van het pand. Zo kon bijvoorbeeld een smit een aambeeld laten afbeelden zoals in de Voorstraat en Bovennieuwstraat is te zien. Wilde men zich onderscheiden van een collega die een gevelsteen had met vrijwel dezelfde afbeelding dan voegde men iets toe, bijvoorbeeld een kroon. We spreken dan van een concurrerende gevelsteen. Zo hadden we in de Broederweg de Gekroonde Krakeling. Andere vormen van gevelstenen zijn stenen met daarin slechts een jaartal of een naam. Bij die eerste categorie gaat het dan vaak om het jaar dat het pand, of een deel ervan, is opgeleverd of gerestaureerd. Ook vinden we in Kampen nog enkele gevelstenen die verwijzen naar de naam van het pand.
Bovennieuwstraat 108


Pand aan de Bovennieuwstraat nr. 108 op de hoek met de Sint Jacobsstraat. De gevelsteen heeft al een lange geschiedenis achter de rug en verwijst naar het echtpaar Egbert Toe Boecop, schepen van Kampen, en Mechtelt van Lichtenberg, de bekende kunstenares. Mogelijk dat de gevelsteen stamt uit de tijd van hun huwelijk, ergens tussen 1546 en 1549.
Broederweg 9
Aan de gevel van Broederweg 9 bevinden zich drie prachtige gevelstenen. Onder het pinakeltje in de top een portret van een weldoorvoede man. Misschien de eerste eigenaar van het pand. Op de eerste verdieping links een beeld van Bachus, de god van de wijn en rechts een afbeelding Ceres, de godin van de landbouw. Op de steen in het midden stond volgens een tekening uit 1905 een krakeling met een kroon erboven met aan weerszijden 16 – 30, duidend op de naam van het pand ‘In de Gekroonde Krakeling”. In 2016 is de al jaren lege plek voorzien van de huidige gevelsteen naar ontwerp van de eigenaar.
Buitennieuwstraat 23
Op de gevelsteen staat S’MENSCHEN LEVEN IN DESZ TIT IS GESTADIG NIET DAN STRIDT – vrij vertaald: ’s mens leven is in deze tijd één grote strijd’ – en het jaartal 1624. Het is mogelijk dat deze tekst verband houdt met de vanaf het najaar van 1623 heersende pestepidemie in Kampen, die zeker tot en met 1627 doorzette.
Buitennieuwstraat 103
Dit pand is in 1928 gebouwd als pakhuis met op de bovenverdieping een sigarenfabriek. De gevelsteen is door de Stichting Stadsherstel Kampen laten maken in 2003 door beeldhouwer Hans ’t Mannetje en draagt de naam ‘Segarenpetreuntien’, een naam die verwijst naar de voormalige bestemming van het pand.
Burgwal 28


Gevelstenen in de voormalig Nutsspaarbank. Na het realiseren van het nieuwe bankgebouw op de Burgwal 43 in de jaren-20 waren van deze gevelsteen de letters verwijderd. In 2017 is in opdracht van het SNS Historisch Centrum de naam opnieuw zichtbaar gemaakt doormiddel van het verder verdiepen van de omgeving van de letters op de gevelsteen.

Burgwal 43
Gevelsteen die oorspronkelijk boven de ingang van het nieuwe bijkantoor (1951) van de Nutsspaarbank Kampen in Emmeloord was aangebracht, het gebouw was een ontwerp van architect Wim Koers. Na jaren opslag in de tuin van het SNS Historisch Centrum is de gevelsteen in 2015 herplaatst in de nieuwe scheidingsmuur met het nieuwgebouwde Margareta.
Engelenbergplantsoen 3
Gevelsteen in de linker vleugel van het (voormalig) ziekenhuis ‘Stichting Engelenberg’ wat in 1911-1916 is gebouwd naar ontwerp van W. Kromhout (1864-1940), Dit ziekenhuis in Kampen is het enig overgeblevene van de drie die Kromhout tussen 1907 en 1916 in Nederland ontwierp, en die alle vanuit een functionalistisch uitgangspunt opgezet zijn. Bij de uitvoering werd Kromhout bijgestaan door de gemeente-architect Vidal de St. Germain.
Graafschap 17
Gevelsteen van klokkengieter Henrick Vestrinck De gevelsteen met de vergulde klok en de jaartalsteen 1649 is afkomstig van de klokkengieterij van Henrick Vestrinck. Op de klok zijn de initialen H/V te herkennen. Het woonhuis en de werkplaats van deze laatste Kamper klokken- en geschutsgieter, werkzaam tussen 1645 en 1653, bevonden zich ter plekke van dit pand. Bij de bouw van de huidige gevel in 1942, werden gevel- en jaartalsteen uit de oude gevel verwijderd.
Nieuwe Toren
Enkele gevelstenen aan de Nieuwe Toren, vanaf de Torenstraat het wapen van Kampen met leeuwen en riddershelm met daaronder het jaartal in Romeinse cijfers M.D.C.C.X.IV. Aan de Oudestraatzijde van de toren is een gevelsteen aangebracht met informatie over de bouw in 1649-1664 en restauratie in 1922-1924 van de toren. Ook aan de zijde van de Torenstraat is een gevelsteen aangebracht met de tekst RESTAUR: 1923.
Oudestraat 4
In het pand Oudestraat 4, waar tegenwoordig de Bed & Breakfast “de Zevenster” is gevestigd. Deze naam is gebaseerd op de gevelsteen: een grote zes puntige ster omringd door zes kleine. Het was in de eerste helft van de vorige eeuw in gebruik als een grutterij en kruidenierswinkel. Hierna werd het eigendom van de Theologische Hogeschool Kampen. Oorspronkelijk is het pand gebruikt als raadhuis waar de schepenen hun vergaderingen hielden. Het pand stond lang bekend als ” ’t Olde Raethuys”.
Oudestraat 154
Twee ongebruikelijk geplaatste gevelstenen die zijn herplaatst na het moderniseren van de voorgevel, voorstellend een zon met een krans eromheen en het hoofd van een bebaarde man. Oorspronkelijk had dit pand een middeleeuwse klokgevel en was de gevelsteen met zon geplaatst boven een raam op de begane grond, de onderste ronding kwam overeen met een bakstenen sierboog boven de ramen en deur. De kop bevond zich boven het middelste raam op de eerste etage ook weer ingemetseld in een bakstenen sierboog.