OSCAR LOURENS, EEN WOORDENLINT LANGS DE VLOEDDIJK
Over een lengte van 1400 meter zijn woorden aan de kade van de oude stadsgracht gemonteerd. In een onregelmatig ritme, onderling geen overeenkomst; toch één geheel. De bedenker, Oscar Lourens, is niet uit geweest op het bereiken van een uiterlijk effect.
De esthetiek van het beeld Is hier, weldoordacht, ondergeschikt gemaakt aan het idee dat aan het fysieke werk ten grondslag ligt Taal, Ingezet als middel om dat idee op de beschouwer over te brengen.
De geschiedenis van de huizen aan de Vloeddijk vormt het uitgangspunt, elk woord verwijst naar de functie van dat huis; naar de bewoners, hun beroep, of een speciale gebeurtenis in het verleden.
De keuze van de woorden getuigt van grote zorgvuldigheid en een verlangen om bij de beschouwer zoveel mogelijk associaties tot stand te laten komen. Die losse woorden vragen erom geassocieerd te worden. De woorden moet ergens naar verwijzen, emoties of herinneringen oproepen. Door een subtiele toevoeging aan de bestaande architectuur geeft de ontwerper een nieuwe dimensie aan de openbare ruimte. De Vloeddijk wordt hiermee van een alledaagse gracht tot een plek waar de voorbijganger herinneringen worden aangereikt, Welke? dat weet alleen de voorbijganger zelf.
Het op vrijdag 14 november 1997 onthulde kunstwerk “een woordenlint” van Oscar Lourens. Het kunstwerk bestaat uit 35 woorden van witgespoten aluminiumletters, die over een lengte van 1400 meter met tussenruimtes van 20 tot 60 meter aan de kademuur van de stadsgracht van de Vloeddijk zijn bevestigd.
Met deze woorden wil de Arnhemse kunstenaar een beeld oproepen bij de toeschouwer dat enerzijds te maken heeft met de geschiedenis van de plek erachter en anderzijds met de persoonlijke belevingswereld van het publiek. Dat krijgt op deze manier een eigen kijk op het kunstwerk en een eigen herinnering aan het woordenlint door de oude Hanzestad.
Ter gelegenheid van de onthulling is ook een gratis brochure over het kunstwerk gepresenteerd.